Vi ble tatt imot av veterinær Birgitte Myhre som viste oss nytt og gammelt på hospitalet. Virkelig imponerende alt hva de kunne sjekke med siste nytt av utstyr. Deretter hadde vi et svært lærenyttig foredrag om foring, tenner og ormekurer.

Fôring: Grovfôr er det viktigste for hesten, og som er skapt til å spise. Man bør ta foranalyse av tørrhøy og silo. 90% av fôrenhetene hesten skal spise bør komme fra høyet Dølahesten er et nøysomt dyr og opprinnelig fikk denne hesten kun grovfôr. Men, rasen er blitt edlere og heitere. Golden Grass= ensilert høy som er tørt. Forskjellen på høy og ensilasj, tørt eller vått, er PH verdien. Dersom man fòrer med våt silo vil hesten spise mye, men få i seg for lite fôrenheter likevel. Spesielt i vinterhalvåret. Dette er på grunn av mengden vann i forhold til tørrstoff. Når hesten spiser sin egen avføring kan det være magnesium mangel. Det er IKKE tørrstoff % i siloen som gir kvalitet. Når hesten spiser nok grovfôr og er i godt hold, trenger den ikke ekstra tørrfôr/kraftfôr. Kun mineral/vitamintilskudd. Her er vannløslig/pellets lettere fordøyelig enn fettløslig/bøtte.

Krybbe, høynett eller foring fra gulvet/bakken? Dersom man bruker høynett, bør man kun fôre ett måltid pr. dag fra dette. Hesten er lagd for å spise fra bakken. Spiser den HØYT, vil den få “haker” på tennene. Det kan også gi hoste og låsninger i nakke. Når man fôrer fra bakken, renses svelg og lunger.

Bedekning: Tynne hopper tar seg ikke. Ikke bruk betennelsesmidler ca. 1 ukefør .Ikke skyllinger eller noe annet. Lyset styrer brunsten hos hoppene. Viktig at hoppene er i god form. Ha god brunst. Midten av mai er fin tid. Drektige hopper: Gi helt vanlig foring fram til de siste 3mnd. Deretter gies ferdig blandet oppdrett til drektige hopper. Ikke gi ekstra kalsium til drektige hopper, da forholdet kalsium/fosfor må være riktig for at opptaket skal være optimalt. Forholdet stemmer i fôrblandinger (eks: oppdrett og multivitamin) og ekstra tilskudd bør regnes frem til ved behov. Etter følling: Øke gradvis energi pga melkeproduksjonen. Man må også gi mineraler og vitaminer i tillegg til grovforet. Man regner med at ei høylakterende hoppe ligger på dobbelt energinivå enn ved kun vedlikeholdsfôring.

Kaldblodige raser: Bedre at de er for tynne enn feite. Hvis de går på godt beite på sommeren, må de ofte slankes på høsten. Fullblodshester: de fleste får for lite høy og for mye kraftfôr, 90 % av dem har magesår. Slow Feeding: Spiser 16 – 18 timer i døgnet (på natta er det ca 4 timer de ikke spiser).

Ulvetenner: Sitter foran jekslene. Kan være både oppe og nede, små og store. Er de røde, små og hovne, skal de taes.Er alt ok, la de være. Men, på travhester må de taes pga sjekken, da bittet legger seg oppå ulvetennene og irriterer.

Ormekurer: Føll skal ha mark-kur. Start når føllet er 4 til 6 uker gammelt. Men, litt avhengig av når det er født, da de får i seg mark ute. Her er det Panacur som skal gies hver 6 uke hele sommeren. Hestene skal få behandling mot spolorm til og med året de blir 2. Voksne hester er stort sett resistente. Stronglyider er mark på voksne hester. Ivomec er viktigst for voksne hester. Gies et par uker før beiteslipp. Skal IKKE gies til FØLL. Hvis beitet er gammelt er det lurt å behandle alle om høsten, slik at de er rene til neste beitesesong. Har man problem med orm skal kur gies både i juni og etter beite. Bendelorm er sjeldent. Men, hvis, skal Banminth gies i september. Pga utvikling/resistens, skal behandlingsmidlene skiftes. Hvis man har spolorm på hesten, skal man gi kur. Ellers ikke. Ta avføringsprøve: PARAKIT. Gå inn på: www.paralab.no Kan bestilles der eller på Bjerke.

Referent: Beret Rostad

Tags: Fokus unghest aktiviteter foring Unghest tur Bjerke Dyrehospital Glåmdal Dølahestlag Ormkur

SPONSORER FOR LANDSLAGET FOR DØLAHEST 2019-2021