Møre og Romsdal Dølehestlag nominerte Mai Lilja til Helen Giskeødegård til konkurransen om å bli årets dølahest. Først og fremst er Mai Lilja meget god i dressurridning. Men har nå også begynt og prestere foran vogna. Helen har sendt oss en mail hvor hun forteller om årets NM. Mailen fra Helen kan du lese under. Og vi i styret er kjempestolte av den flotte representanten vår.

 

Årets vakreste heste-eventyr

Ett av mine mål for 2012, var å delta sammenlagt i NM. For meg som kun hadde kjørt vogn noen få ganger, var det ett ganske stort mål. Men gøy var det J

NM var satt til helgen 8-10 juni, for meg og de andre som skulle kjempe om sammenlagt, betydde det dressur fredag, brukskjøring og presisjonskjøring lørdag og bruksriding søndag. I tillegg var det satt opp en klasse i sprang, 70 cm, søndag.

En reiser ikke på NM for å konkurrere, men for å ha gøy. Det er i mine øyne ett helt unikt ”stevne”, der alle er like, har den samme forkjærlighet for vår alle felles hesterase. Ingen bedre, ingen dårligere. Det er en helt utrolig setting, å bare vandre blant disse fantastiske hestene, med de lengste manene og tjukkeste halene. Dele erfaringer og råd med de andre deltakerne er også en gjenganger her, alle hjelper alle.

Men plutselig slår konkurranseinstinktet likevel inn. Hestene blir vasket, striglet og flettet. Blankpussete ridestøvler, hvite hansker og gjerne en bling i øret. Da vet man at det likevel er stevne og det er nå det hele skal avgjøres. Gampene som til vanlig står på beite og gresser, og helst går med lave halser på lange tøyler, er plutselig omgjort til atleter.

I dressur går klassene i LC, LB og LA. Tellende klasser i sammenlagt er LC for junior, LB for senior og rides innendørs på 20*60 bane.  Premieutdelingen blir tatt til slutt, da har gjerne klokken slått både 22 og 23. Men hvem bryr seg om det?

I år som tidligere startet jeg og Mai Lilja ( Maja) både LB og LA. Ved endt ritt syntes jeg LB var helt OK, men litt oppgitt over vår prestasjon i LA. Gleden og overraskelsen var dermed stor da resultatet ble slått opp, med 1.plass i begge klasser. Å ri æresrunde under NM med rød/blå/hvit-sløyfe er en stor opplevelse, og ikke minst ett kraftig energi-kick, sent en kveld etter en lang dag. Jeg trengte det, for tilbake i hytten var det frem med sele og lærsåpe for klargjøring til neste dag.

Lørdagen starter med en felles guidet tur i brukskjøringsbanen sammen med dommer. En får forklart de ulike øvelsene og får stille spørsmål om en lurer på noe. Banen går ute i egnet terreng, og kjøres i skritt eller trav, fastsatt av banebygger. Før start, må en til funksjonskontroll, der dommer sjekker utstyret og hvordan en spenner for. Øvelsene kan variere noe, i år var det blant annet, holdt i motbakke og nedoverbakke, kjøring i vann, snu i trangt rom, rygge og snu på sidevei, slalåm gjennom porter og lasterampe. Reglementet det kjøres etter finnes på www.arbeidshesten.com. Det samme gjelder bruksridningen.

Dette var grenen jeg grudde meg mest til. Her var jeg virkelig på dypt vann. Jeg la listen lavt og bestemte meg for at vi i allefall skulle klare 2 av øvelsene med 0 feil. Vi klarte 3 av dem så jeg var godt fornøyd, selv om det ble 14.plass. Jeg var for øvrig også veldig glad jeg hadde Maja foran vognen. Hun stresset ikke under alle mine krampeaktige løsninger rundt om i løypa, selv ikke dag vi kjørte oss fast en stolpe og det ble bråstopp.

Samtidig som brukskjøringen, går presisjonskjøringen på den store grusbana. For de som ikke har med egen vogn, får en låne bustervogn. I år var det 19 porter som skulle forseres uten å velte baller av kjeglene og da på kortest mulig tid. Her ser man virkelig en gren der dølen er på hjemmebane. For de som kjører litt aktivt, går det fort unna.

Dette var også en debut-gren for min del. Jeg lånte vogn og tenkte at det var greit. Den er tyngre og stødigere, passer meg perfekt. Planen var å ta det pent og rolig og kjøre feilfritt. Vi kjørte over start og så tente Maja. Jeg krøp lengre og lengre frem på tøylen, men fant ut at her var det bare å stole på henne, hun har tross alt gjort dette før. Så planen gikk over til å huske banen og prøve å styre midt mellom kjeglene. Tempo var ikke mulig å gjøre noe med. Med adrenalin på topp og grus mellom tennene, kjørte vi over mål. Gliset gikk nesten helt rundt både på meg og groomen min, dette var det gøyeste vi hadde gjort med hest noen gang. 1 ball ble revet, og med fjerde raskeste tid endte vi på 9.plass. En verdig plassering syntes i allefall jeg.

Lørdagskvelden er festkveld. I år var det grillmat som stod på menyen. Etter 2 dager har en blitt litt varm i trøya, og plutselig virker det som en kjenner alle. Det er one big happy family, og det er lett å bli kjent med andre. Søndagens konkurranse er plutselig ikke så høytidlig lengre.

Søndagen starter som lørdagen, med en felles rundtur i løypa til bruksridningen.  Øvelsene er like som i kjøringen, med selvfølgelig små endringer. I tillegg kan løypa inneholde hinder, av og påstigning og selvsagt galopp. Og selvsagt starter en også her med funksjonskontroll av utstyr og hest. En morsom detalj er at en binder opp halen til hesten, så den ikke skal komme borti ballene som ligger på toppen av markeringene i forskjellige porter.

I år var jeg fast bestemt på å gjøre det bra, så jeg fulgte godt med i dommerens forklaringer. Med kun få feil i øvelsene snu i trangt rom (og det er trangt, ca 1,2*1,2m), rygge i vinkel og ett dumt stopp foran ett lite kryss, fikk vi totalt 60 feilpoeng, nok til en 4.plass!

For de som også starter sprang er det den siste testen på utholdenhet, og dette viser igjen på hestene. Det blir mange stopp og riv, hestene tydelig slitne av en lang helg. Men her er også dølahester som hopper bra og seiler gjennom banen uten anstrengelser.

Det siste som skjer før hjemreise er premieutdeling i søndagens klasser, bruksridning og sprang + sammenlagt. Det er flott når hestene samles i ridehallen, mange pyntet med alle sine sløyfer og dekken på. Det er flotte premier, de fleste lokallag sponser med en eller flere premier. Og selvsagt vandrepokalen.

Jeg og Maja endte på 5.plass sammenlagt, mye bedre enn jeg hadde håpet på. Årets flotteste og mest hårete eventyr var over, bilen pakket, hesten på henger og noen timer på veien lå foran oss. I bagasjen lå to nye dekken, og mellom setene hang to 1.premie sløyfer og en grønn 4. På kameraet 1500 bilder, i bilsetene to smilende jenter, med hodet fullt av gode minner.

NM neste år er satt til siste helgen i juni. Så sett av helgen, start forberedelsene, jeg vil gjerne ha med meg flere fra Møre og Romsdal. Om noen synes terskelen er litt høy, ta gjerne kontakt, så skal jeg hjelpe så godt jeg for å gjøre det til en herlig opplevelse. for det er derfor vi drar på NM, for å ha det gøy!

Tags: NM Årets dølahest

SPONSORER FOR LANDSLAGET FOR DØLAHEST 2019-2021