Hingsteutstillingen 2022 er forbi og tilbake sitter mange fornøyde og noen misfornøyde, men solbrente ble vi nok alle sammen!
Årets 75 års jubileumsutstilling ble, tradisjon tro, avholdt på Stavsplassen i Gudbrandsdalen. Onsdag og torsdag er det allerede oppsummert fra så vi fortsetter med fredagen,
Fredag gikk UB hingstene kjøre og rideprøver på formiddagen og mens de avla sine prøver så inntok de førstegangsviste og eldre hingstene plassen. De startet utstillingen med undersøkelser hos veterinær Tor Formo og dermed var det løsvisning som sto på programmet.
Selv om løsvisningen varte helt til klokken 21 betyr ikke det at kvelden stoppet der. Akershus Dølahestlag tok initiativet til å digitalisere noen gamle 8mm filmer som viser litt historiske snutter fra både Bekkelegret, Sikkilsdalen, Stampesletta og Stavsplassen for å nevne noe. Havrebua var pyntet som seg hør og bør på ett jubileum og publikum fikk popcorn og mozell som kunne nytes under filmvisningen. Det hele varte i ca 30 minutter og selv man ser at det er av eldre kvalitet var det likevel imponerende bra! Dette er en del av historien vår og den er vi veldig glade for å ha fått «sikret» for fremtiden.
Så var vi kommet helt til lørdag og dølahestfolket viser seg å være noen ekte morgenfugler. Hestene startet på mønstring på hardt underlag klokken 08 og de skinte om kapp med sola og sto klare når det startet. Hele helgen har utstillere møtt opp i god tid og sørget for fin flyt gjennom dagen, det skal de alle ha skryt for!
Etter at utstillingen var ferdig så var det festmiddag i Gutormshall. Vi fikk servert ytrefilet av lokalt storfe og pannacotta til dessert. Toastmaster var daglig leder på Stavsplassen, Eivind Holen Burhaug, og han innledet middagen med å fortelle om historikken om Stavsplassen som en «plass for hesten» og det skal den fortsette med å være. Leder i Landslaget for Dølahest, Johan Brandstad, holdt også en tale der han blant annet nevnte litt om historikken til Landslaget for Dølahest, Dølahesten i seg selv og at det gledes å se at flere unge åpner opp øynene for denne vakre rasen vår. Viktigst av alt nevnte han viktigheten av å ta vare på rasen da den er av landets største kulturbærer og arv.
Søndag. Dagen der det skal skje.
Så hvorfor ikke startet dagen med ett opptog for å lette litt på stemningen. For det første var det to år siden sist vi kunne samles, skravles og klemmes. For det andre følte vi for å vise oss ekstra frem under ett jubileum. For det tredje så hadde vi lyst på ett opptog! Så da ble det opptog! Sporty utstillere stilte opp og klokken 10 startet de å gå ut av boksene i nummerrekkefølge. Styremedlem og leder i aktivitetsutvalget i Landslaget for Dølahest Linn W. Rønning gikk i front med det norske flagget og med passende musikk så ble det vakkert syn. Flere tok til tårene og vi ble enig om at dette er noe vi må gjenta. Ca 40 hingster på rad og rekke gjør noe med deg og det var et mektig skue for oss som var så heldige å få stå å se de ankomme Stavsplassen fra Kongsvegen.
Men vi må vente litt til før vi får vite resultatet. En siste samlet mønstring for dommere og en pause i mellom.
To timer med pause før premiering kan virke som evigheter når man er spent. For å døyve spenningen og korte ned tiden så ville vi vise publikum dølahesten bruk.
Først ut var presisjonskjøring. Mona Fossumstuen og Stjernegut viste flott kjøring med god flyt i trange porter.
Så var det helt på sin plass med litt dressurridning! Marta V. Hofslundsengen viste frem Skrims Eirik. Marta kjøpte Skrims Eirik i fjor vår og er dermed en relativt fersk ekvipasje som vi håper å se mye mer av i fremtiden.
Dølahesten er en allsidig brukshest, det er viktig både for historien og nåtiden sin del. Kjetil Mjønerud og Randvar hadde med seg ett tømmerlass inn på plassen og viste momenter en arbeidshest skal kunne. Som små krappe svinger og viktigst av alt; holdt.
Neste oppvisning var ett LA program ridd av Kristine Berntsen på Lundeprisen. De to er aktive i sporten fra før av og vil være å se på en konkurransebane nær deg fremover også.
Så var det store øyeblikket kommet! Tid for premiering og nervene var til å ta å føle på. Premiebordet var pyntet med gullballonger som viste tallet 75 og vi hadde bunadskledde premieutdelere i tillegg til dommere. Premiebordet hadde i tillegg til pynt flotte premier til alle utstillere sponset av flere rause lokallag i tillegg til Landslaget for Dølahest, Norsk Hestesenter og Niklassons.
Landslaget for Dølahest ønsker å takke alle funksjonærer, Stavsplassen, Norsk Hestesenter, publikum og de som kom å hadde stand for en fantastisk helg i dølahestens navn. Takket være dere har tilbudet til publikum både hjemme og fysisk til stedet vært bredt og stemningen vært på topp. Lokallagene bidro sterkt med funksjonærer og hjelpende hender overalt noe som ga hele arrangement ett løft. Tusen tusen takk alle sammen. Vi håper vi ser dere alle igjen neste år!
Endelig resultatliste finner du her. For å se dommerkortet på hver enkelt hingst kan de søkes opp på www.nhest.no