Litt historikk, litt nytt og en veldig allsidig dølahest!

I 2022 fylte Landslaget for Dølahest 75 år! Dette ble ekstra markert under hingsteutstillingen, i tillegg til en egen jubileumsutstilling med gullsløyfestevne på høsten. Gjennom året ble det også delt ut en egen jubileumssløyfe til alle stilte dølahester og deltagere på dølahestmesterskapet og høstfest for dølahest.

Vi hadde lyst til å lage noe mer og tanken om en video kom til. Lokallagene har bidratt med bilder og små klipp fra sine aktiviteter rundt omkring i landet. VI syns dette viser allsidigheten til rasen på en utrolig flott måte! Det ble også laget en film som ble vist under jubileums og hingsteutstillingen. Dette er gamle 8mm filmer som har blitt digitalisert. Her er det diverse begivenheter som slipp på Bekkelegret, Tronhus, Sikkilsdalen og utstillinger på Stavsplassen og Stampesletta. Disse digitaliserte klippene er fra tidsperioden 1938-2003.

Så måtte vi ha med litt tilbakeblikk og da spurte vi ingen ringere enn Åge Øibakken. Hvis du i senere år har vært på Stavsplassen på ett dølahestarrangement, ,dølahestmesterskapet eller noe annet dølahestrealtert har du garantert hørt Åge som speaker. Ikke bare er han en fenomenalt god speaker, men han har også dølahesthistorien lagret på minnet. Når dere hører han fortelle bakgrunnen om en hest på utstillingsplassen så er ikke dette fra ett manus, det er fra egen hukommelse. Han har vært leder i Landslaget for Dølahest flere perioder i tillegg til lokallaget. Han er også svært engasjert og delaktig i Foreningen Arbeidshesten, fast koordinator for kjøringen på Dyrskun og en bidragsyter for rasen. Vi er svært takknemlig for at Åge ville stille opp i denne videoen og dele av sin kunnskap om dølahesten sin historie og andre ting han kom på underveis.

Videoen er 1 time og 40 minutter lang, så det er bare å sette seg godt til rette. Du finner den på Landslaget for Dølahest sin youtube kanal eller ved å trykke HER!

Tusen takk til lokallagene, Åge Øibakken og andre bidragsytere som har vært å lage denne filmen!