Prosjektsøknader sendt inn til LMD

Landbruks- og matdepartementet hadde før jul åpna for at lag og foreninger kunne søke midler til fremme at hestesport, -avl og -bruk. Landslaget for dølahest sendte inn fem søknader i alt, i tillegg til en felles søknad med Norges Fjordhestlag og Landslaget for nordlandshest/-lyngshest om høstmøtet.

1. Kartlegging av draktbruskforbeining og ringfot

Målet er å kartlegge status og utvikling av draktbruskforbeining og ringfot i dølahest-populasjonen for å styrke grunnlaget for avlsfaglige avgjørelser.

Delmål:

· Å gjennomføre røntgenbilder av halvparten av hver årgang hingster, tilsvarende ca. 40 individ pr. år

· Å forbedre dyrevelferden gjennom målrettet avl på friskere dyr

Forhåndsrøntgen for draktbruskforbeining og ringfot søkes om å innføres fra og med 1. januar 2026, der LD ønsker å bistå alle deltagende hingste-eiere med en sum. Kåringsveterinærene har kontakt med lokale veterinærer for instruering av, og avlesning av, forhåndsrøntgen. Forhåndsrøntgen må utføres mellom 1. januar og 15. februar det året eier ønsker å ta hingsten til kåring. Kåringsveterinæren vil arkivere, lage statistikk og se på materialet av røntgenbilder, og eventuelt innhente ekstern kompetanse for å gjøre dette arbeidet. En komite settes sammen av to personer fra styret og utvalg fra LD, samt kåringsveterinær. Prosjektmøter gjennomføres tre ganger i året.

LD ønsker å gjennomføre prosjektet over 5 sesonger, altså ut sesongen 2030. I første omgang søker vi om finansiering for 3 år.

2. Flere fødte føll

Vi ønsker å ha midler til tiltak som på ulike måter stimulerer til flere fødte føll. Landslaget for Dølahest ønsker å tilby følgende avlsstimulerende tiltak til sine medlemmer i perioden 2025-2027:

Flere unge hopper i avl gjennom refusjon av bedekningsavgift (sprangavgift)

Formål: Stimulere til bedekning av yngre hopper for å bidra til å redusere generasjonsintervallet i populasjonen, øke bedekningstall og øke andel fødte føll. LD dekker kr. 2500,- inkl. mva av sprangavgiften ved bedekning av hopper på 3 eller 4 år hvor innavlsgraden ikke overstiger 15.50%.

Refusjon av innmeldingsavgift for førstegangsviste hingster

Formål: Stimulere til at flere unge hingster vises til førstegangs individbedømmelse. LD dekker innmeldingsavgiften for alle hingster t.o.m. 5 år som stiller til førstegangsvisning

Hingst i distrikt

Formål: Stimulere til at lokallag leier inn hingst for sesongen og bidra til økt antall bedekte hopper i distriktene. LD dekker transport for hingster leid av lokallag (satser etter statens regulativ) i 2025. Det betales også ut et tilskudd til lokallag som holder hingst med en sats per bedekte hoppe under anbefalt øvre innavlsprosent (15.50 %). Tilskuddet fordeles ut ifra antall lag berettiget til støtte.

Tilskudd til levende føll

Formål: Alle medlemmer av LD kan søke om tilskudd til levende født føll, uavhengig av hoppas alder. Alle levende fødte føll gis et tilskudd på kr. 1000 og føl med innavlskoeffisient under 15,5% får 1500 kr.

Målet med prosjektet

Mål: Å øke antallet fødte dølahest-føll og på den måten å bevare genetisk variasjon i populasjonen.

3. Fra føll til holdbar brukshest

Hovedmålet er å øke kunnskap om utdanning av hest fra føll til holdbar brukshest. Økt kunnskap fører til god hestevelferd for våre hester i oppvekst og utdanning. Dette skal være tilgjengelig for alle lokallaga og brukere av dølahesten, som et tilbud om kompetanseheving.

Delmål:

Hver kursmodul har klare læringsmål og læringsutbytte.

Vi vil lage en digital løsning slik at kursmaterialet blir lett tilgjengelig til bruk.

Arrangere fysiske kurs og clinic´s hvor man deltar med hest.

Ved å videreutdanne hestene vil vi også møte etterspørselen til en godt egnet hest for barn og ungdom.

Økt kompetanse i treningslære, stell, fôring og hvert av de andre temaene i prosjektet vil være med å øke kunnskapsnivået og forståelsen i omgang med hestene våre – og dermed komme de til gode i form av økt trivsel og god hestevelferd.

4. Rasespesifikke dommersamlinger

Målet er å arrangere samlinger for dommere med fokus på spesifikke hesteraser, for å sikre bedre forståelse og vurdering av rasenes unike egenskaper. Dette vil føre til dommere som er enda tryggere på oppdraget sitt og som vil kunne diskutere aktuelle problemstillinger rundt rasen og bedømmingen av individer.

5. Forprosjekt: Systematisk innkryssing av nordsvensk brukshest for best mulig effekt på genetisk variasjon

Gjennom prosjektet ønsker vi å kartlegge muligheten for å få inn genetisk variasjon og få spredd denne i populasjonen, med mål om å ha en kontrollert innavlsøkning og samtidig bevare rasetypen.

Første del av prosjektet er å skrive en detaljert prosjektplan. Det må blant annet lages en kriterie-liste som kan brukes i arbeidet med å håndplukke aktuelle hingster, det må utarbeides en strategi for ivaretagelse av personopplysninger som trengs i prosjektet, praktiske avtaler om hingster, samt nødvendige intensjonsavtaler om aktuelle hingster.

For at prosjektet skal lykkes er det viktig at hingsten får like forutsetninger som annen norsk hingst til å virke i avlen, f.eks. gjennom tilrettelegging for at hingsten får virke i vårstasjon. Dette må kartlegges i forprosjektet.

For å få effekt av den genetiske variasjonen de nordsvenske hingstene representerer er det viktig å følge opp avkom både i første og andre generasjon etter innkryssning. Alle hingsteføll vil bli fulgt opp og vi må sørge for at de beste kommer til avlsgodkjennelse og av disse igjen må de beste bli avlsgodkjent og brukt i videre innkrysning. Også hoppeføll er det viktig å oppfordre eier til å få med i avlsarbeidet. Dette er viktig fordi avkomma må med videre inn i avlen for god effekt.

Riktig disponering av hingster (nordsvenske og dølahester av uvanlig stamme) blir veldig viktig for suksessen til prosjektet.

Vi venter i spenning på svarene og holder våre medlemmer oppdatert!

Hilsen Styret i LD